Jak kroić ciasto? Sztuka krojenia i podawania - dekoportal.pl

Jak kroić ciasto?

Sztuka krojenia i podawania
19 Lut 2024 / Napisał  / Inne wnętrza
jak ładnie ułożyć ciasto na paterze
Okrągłe ciasta i torty często dzieli się na trójkątne kawałki.

Słodkości uprzyjemniają rodzinne uroczystości i towarzyskie spotkania z przyjaciółkami. Ciasto możesz podać na paterze, żeby wyglądało tak apetycznie, jak smakuje. Ważne jest estetyczne naczynie, a także odpowiedni sposób krojenia. Podpowiadamy, jak ładnie ułożyć ciasto na paterze i w jaki sposób je pokroić, żeby efekt zachwycił gości.

O czym przeczytasz w artykule?

Jak kroić ciasto? Kilka podstawowych wskazówek

Przede wszystkim zadbaj o odpowiedni nóż. Musi być ostry, by przejść przez kilka warstw biszkopta oraz kremu. Nieodpowiednio dobrany nóż i zły sposób krojenia mogą sprawić, że kawałki będą się rozpadać. W takiej formie żadne ciasto nie wygląda dobrze.

Zacznijmy od tego, jak ładnie pokroić ciasto z kremem. Żeby było Ci łatwiej podzielić je na kawałki, które nie będą się rozpadać, zadbaj o schłodzenie deseru. Dzięki temu krem będzie bardziej stężony. Unikniesz przypadkowego rozsmarowania go po bokach kawałków. Poszczególne warstwy ciasta pozostaną widoczne, co ma pozytywny wpływ na estetykę.

Krojenie tortu również może sprawić wiele trudności, szczególnie jeśli ma on kilka warstw. Jest jeden prosty trik, który warto zastosować. Przed użyciem noża zamocz go we wrzątku i przetrzyj ręcznikiem kuchennym. Rób to po każdym ukrojonym kawałku. Dzięki temu nie będziesz „brudzić” kremem kolejnych części tortu.

Podczas krojenia okrągłego deseru wbij na samym jego środku czubek noża, a następnie delikatnie dociskaj jego pozostałą część. Nie wykonuj przy tym posuwistych ruchów. Pamiętaj, że będzie Ci łatwiej podzielić tort na części, jeśli wybierzesz odpowiednio długi nóż.

Jak ładnie pokroić ciasto z elementami bezy? To naprawdę trudne zadanie! Ciasto bezowe bardzo się kruszy. Żeby ograniczyć ten problem, pokryj nóż tłuszczem. Możesz wykorzystać pędzel do ciast, który zamoczysz w odrobinie oleju. Przy pomocy akcesorium nałożysz nieco tłuszczu na nóż. Dobrze sprawdzi się też kawałek masła. Wystarczy, że potrzesz nim nóż. Ta łatwa metoda może ograniczyć kruszenie się tortu bezowego.

Jak ładnie pokroić ciasto?

  • Przygotuj naostrzony nóż.
  • Ciasto z kremem powinno być dobrze schłodzone.
  • Przed krojeniem tortu zmocz nóż we wrzątku i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Powtarzaj tę czynność przed krojeniem każdego kolejnego kawałka.
  • Żeby pokroić tort na estetyczne części wbij czubek noża na samym środku, a następnie dociśnij delikatnie pozostałą część.
  • Jeśli masz do pokrojenia tort z bezą, pokryj nóż olejem lub masłem, żeby ograniczyć kruszenie się delikatnego ciasta.
jak ładnie podać ciasto na talerzu
Nieodpowiednio dobrany nóż i zły sposób krojenia mogą sprawić, że kawałki będą się rozpadać.

Jak pokroić okrągłe ciasto na kwadraty?

Okrągłe ciasta i torty często dzieli się na trójkątne kawałki. Musisz wiedzieć, że nie jest to jedyna metoda. Jak pokroić okrągłe ciasto na kwadraty?

Rozpocznij od przekrojenia ciasta na pół. Jedną połowę na razie zostaw. Zajmij się drugą. Ukrój równy pasek. Następnie podziel ten duży prostokątny kawałek na mniejsze części, które będą kwadratami.

Niektórzy polecają również krojenie ciasta przy pomocy nici dentystycznej. Oczywiście powinien być to produkt bezzapachowy. Nić jest polecana, ponieważ ułatwia podzielenie ciasta w równy sposób. Produkt jest cienki, więc nie powinien uszkodzić lukru i dekoracji. Są też osoby, które wykorzystują nić podczas robienia tortu. Przydaje się, żeby podzielić biszkopt w poziomie na kilka części.

Jak pokroić okrągłe ciasto na kwadraty?

  • Przekrój ciasto na pół.
  • Ze środka ukrój równy pasek, który następnie podzielisz na mniejsze, kwadratowe części.
  • Możesz to zrobić przy pomocy noża, ale niektórzy polecają też bezzapachową nić dentystyczną.
jak ładnie pokroić ciasto
Niektórzy polecają również krojenie ciasta przy pomocy nici dentystycznej.

Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze?

Wiesz już, jak pokroić okrągłe ciasto na kwadraty i w jaki sposób podzielić bezowe ciasto, żeby się nie kruszyło. Czas poznać sposoby na estetyczne ułożenie słodkości na paterze.

Jeśli jest to okrągłe ciasto w jednej części, zastosuj niską paterę. Taką, która ma tylko jedno piętro. Za przykład niech posłuży nam biały tort przyozdobiony truskawkami na szczycie. Jak ładnie ułożyć takie ciasto na paterze? Zadbaj o to, żeby znalazło się idealnie na środku naczynia.

Wybierz paterę takiej wielkości, żeby po bokach zostało nieco miejsca. Jeśli jest to ciasto ozdobione truskawkami, wykorzystaj ten sam owoc do udekorowania naczynia. Mała liczba truskawek wystarczy. Nie muszą być ułożone symetrycznie. Wręcz przeciwnie! Świetnie, jeśli dosłownie kilka znajdzie się na paterze i uda Ci się uzyskać efekt, jakby owoce były rozłożone od niechcenia.

Kiedy ciasto jest podzielone na kwadratowe kawałki, zadanie może okazać się nieco trudniejsze. Gdy słodkości jest dużo, zdecyduj się na piętrową paterę. Postaraj się, żeby kawałki nie były ze sobą pościskane. Jeśli masz kilka rodzajów ciasta, niech każde znajdzie się na oddzielnym piętrze patery. Dzięki temu całość wyda się bardziej uporządkowana.

Możesz dodatkowo zastosować na paterze dekoracje w postaci owoców, listków, ptasiego mleczka czy ciastek. Doskonale, jeśli powtórzą się te elementy, które znajdują się również na szczycie ciasta. Dzięki temu unikniesz efektu chaosu.

Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze?

  • Na okrągłe ciasto w jednej części wykorzystaj jednopiętrową paterę.
  • Umieść deser na samym środku tak, żeby po bokach naczynia zostało jeszcze nieco miejsca.
  • Na wolnej części naczynia poukładaj owoce – te same, które zdobią ciasto.
  • Jeśli masz kwadratowe części deserów, zdecyduj się na kilkupiętrową paterę.
  • Ułóż ciasto tak, żeby części nie były ze sobą pościskane.
  • Obok kawałków deseru możesz położyć owoce, ptasie mleczko, ciastka lub listki.
jak pokroić okrągłe ciasto na kwardraty
Ułóż ciasto tak, żeby części nie były ze sobą pościskane.

Jak ładnie podać ciasto na talerzu?

Wiesz już, jak ładnie ułożyć ciasto na paterze. Czas dowiedzieć się, w jaki sposób zrobić to na talerzu. Zacznij od wybrania odpowiedniego naczynia. Idealnie sprawdzą się talerze deserowe. To właśnie one zostały stworzone do podawania słodkości. Wyróżniają się mniejszą średnicą niż obiadowe.

Jak ładnie podać ciasto na talerzu? Już samo estetyczne naczynie w połączeniu z kolorowym ciastem zrobi świetny efekt. Możesz jednak postarać się o jeszcze bardziej dekoracyjny rezultat. Czekoladowe ciasto na talerzu zaprezentuje się pięknie, jeśli przed ułożeniem go na naczyniu zastosujesz dekorację z owocowego sosu. Wykonasz nim kilka kropek w innych rozmiarach – od największej do najmniejszej.

Gęsty sos nałożysz na tylną część łyżeczki. Następnie wystarczy, że rozsmarujesz go fantazyjnie po talerzu. Inny sposób wymaga wykorzystania sosu o bardziej rzadkiej konsystencji. Również nałóż go na tylną cześć łyżeczki. Ustaw ją nad talerzem, a następnie opukuj paznokciem. Dzięki temu talerz pokryje się różnej wielkości plamkami, co tworzy estetyczne tło dla deseru.

Możesz udekorować ciasto na talerzu w podobny sposób jak na paterze. Wykorzystasz liść mięty, kilka malin, truskawkę z szypułką lub jadalny kwiat. Łatwo ozdobisz również ciasto, stosując kakao. Do tego celu posłuży Ci sitko do cukru pudru.

Jak ładnie podać ciasto na talerzu?

  • Zdecyduj się na dekoracyjny talerz deserowy.
  • Ozdobisz naczynie owocowym sosem.
  • Gęsty nałożysz na tylną część łyżeczki, a następnie rozprowadzisz go po talerzu.
  • Rzadszy sos owocowy też możesz nałożyć na tylną część łyżeczki, a następnie opukiwać ją paznokciem, żeby powstało mnóstwo małych plamek na naczyniu.
  • Kolejny sposób to wykorzystanie owoców, na przykład malin.
  • Możesz też oprószyć talerzyk kakao przy pomocy sitka do cukru pudru.

Artykuły powiązane

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Ostatnio zmieniany czwartek, 04 kwiecień 2024 10:04

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.