Poznaj wszystkie rodzaje noży kuchennych - dekoportal.pl

Poznaj wszystkie rodzaje noży kuchennych

28 Maj 2021 / Napisał  / Porady
 rodzaje noży kuchennych
Rodzajów noży jest mnóstwo, a dopasowanie odpowiedniego znacznie ułatwi wykonanie różnych prac.

Rodzajów noży jest mnóstwo, a dopasowanie odpowiedniego znacznie ułatwi wykonanie różnych prac. Chcesz mieć w kuchni wszystkie niezbędne akcesoria? Poznaj rodzaje noży kuchennych wraz z ich zastosowaniami.

O czym przeczytasz w artykule?

Nóż szefa kuchni

To jeden z najbardziej uniwersalnych noży. Akcesorium wyróżnia się dość szeroką powierzchnią, przez co trochę waży i wygodnie trzyma się je w dłoni. Nóż szefa kuchni możesz wykorzystać zarówno do krojenia warzyw, jak i mięsa. Sprawdzi się także podczas cięcia sera na cienkie plastry.

Sposób wyprofilowania noża szefa kuchni sprawia, że jest on przydatny prawie do wszystkiego. Szerokie ostrze powoduje, że akcesorium posłuży Ci podczas przenoszenia składników sałatki z deski do miski. Nóż szefa kuchni sprawdzi się więc zarówno dla osób, które gotują rzadko, jak i tych samodzielnie przygotowujących dania każdego dnia.

  • Nóż szefa kuchni to uniwersalne akcesorium, które posłuży do krojenia warzyw i mięsa. Przyda się w każdym domu.
 rodzaje noży
Sposób wyprofilowania noża szefa kuchni sprawia, że jest on przydatny prawie do wszystkiego.

Nóż uniwersalny

To kolejny nóż, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Wyglądem przypomina nóż szefa kuchni, jednak jest węższy. Akcesorium posłuży Ci do obierania owoców, krojenia warzyw i wędlin.

Poręczny nóż uniwersalny sprawdzi się podczas robienia śniadań. Przy jego pomocy rozsmarujesz ulubiony serek na kromce chleba, a następnie urozmaicisz kanapki zdrowymi, precyzyjnie pokrojonymi warzywami.

  • Nóż uniwersalny – jak sama nazwa wskazuje – sprawdzi się do wielu zadań. Obierzesz nim owoce i pokroisz warzywa, a także rozsmarujesz serek na chlebie.
 noże rodzaje
Poręczny nóż uniwersalny sprawdzi się podczas robienia śniadań.

Rodzaje noży kuchennych do chleba

Chleb jest chrupki na zewnątrz, a miękki w środku, dlatego wymaga odpowiedniego rodzaju noża. Przeznaczone do pieczywa akcesorium wyróżnia się specyficzną budową. Klinga noża do chleba jest bowiem zakończona ząbkami. Dzięki temu przekrojenie skórki jest bezproblemowe, a pieczywo nie ulega zgnieceniu.

Noże wyposażone w ząbki występują w różnych rozmiarach. Do pieczywa wybieraj spośród tych dłuższych, które sprawdzą się podczas krojenia okrągłego chleba o dużej średnicy, bagietki, ale też kajzerki.

  • Nóż do chleba wyróżnia się ząbkowanym ostrzem. Dzięki temu świetnie radzi sobie z twardą skórką, a miękki środek nie ulega zgnieceniu podczas krojenia.
 rodzaje noży kuchennych
Nóż do chleba wyróżnia się ząbkowanym ostrzem.

Nóż do krojenia warzyw i owoców

Niezbędnym elementem wielu dań są zdrowe warzywa. Zastanawiasz się, jakie rodzaje noży kuchennych są do nich przeznaczone? Akcesorium do krojenia warzyw określa się potocznie jarzyniakiem. Nóż występuje w kilku wersjach, a jedna z nich przypomina nóż szefa kuchni, ale w znacznie pomniejszonej wersji.

Akcesorium występuje też w wersji z ząbkami, które uławiają krojenie owoców z grubszą skórką, na przykład grejpfruta. Dostępne są też noże z zaokrągloną końcówką ostrza. Są wygodnym narzędziem do wydrążania warzyw, na przykład pomidorów.

  • Nóż do krojenia warzyw przypomina wyglądem nóż szefa kuchni, ale jest mniejszy. Występuje też w wersji z ząbkami, które usprawniają krojenie owoców z grubszą skórką.
 rodzaje noży
Akcesorium do krojenia warzyw określa się potocznie jarzyniakiem.

Czym obierać warzywa?

Wiesz już, jakie są rodzaje noży kuchennych do krojenia warzyw. Zastanawiasz się, jakie akcesorium umożliwi ich wygodne obranie? W tym celu wykorzystaj mały, krótki nożyk z wygiętym ostrzem. Akcesorium jest lekkie, poręczne i pozwala sprawnie obrać, na przykład ziemniaki.

Wygięte ostrze noża sprawia, że podczas obierania odcinasz tylko cienką skórkę, a tym samym nie marnujesz warzywa. Zamiast takiego noża możesz również wybrać tak zwaną obieraczkę. To wygodne narzędzie sprawdzi się przede wszystkim do ziemniaków, ogórków i pietruszki.

  • Do obierania warzyw posłuży Ci mały nożyk z wygiętym ostrzem, które ułatwi odcinanie wyłącznie cienkiej skórki. Zamiast noża możesz też wykorzystać specjalną obieraczkę, która dobrze sprawdzi się do ziemniaków czy ogórków.
 rodzaje noży
Zamiast noża możesz też wykorzystać specjalną obieraczkę, która dobrze sprawdzi się do ziemniaków czy ogórków.

Rodzaje noży kuchennych do mięsa

Istnieje kilka rodzajów noży, które sprawdzą się do mięsa. Jednym z nich jest akcesorium do filetowania, które charakteryzuje się profilowanym, cienkim ostrzem oraz giętkością. Dzięki temu nóż świetnie radzi sobie z filetowaniem nie tylko delikatnych ryb, lecz także drobiu.

Istnieje również nóż do trybowania mięsa. Przypomina on akcesorium przeznaczone do filetowania, jest jednak krótszy. Nóż ten sprawdzi się podczas oczyszczania mięsa z włókien. Akcesorium do trybowania umożliwi Ci sprawne oddzielenie mięsa od kości.

Do mięsa wykorzystuje się również tasak. Akcesorium jest tak samo szerokie na całej powierzchni ostrza. Ostre narzędzie umożliwia dzielenie mięsa razem z kością. W kuchni warto mieć nóż do wędlin, który wyróżnia się długim, wąskim ostrzem. Ułatwia on pokrojenie wędliny w taki sposób, żeby nie była postrzępiona na brzegach.

Wyróżnia się także nóż do steków. To akcesorium średniej wielkości cechuje się ząbkowanym ostrzem, które znacznie ułatwia krojenie grillowanego lub smażonego mięsa. Ostry nóż tego rodzaju sprawi, że mięso nie będzie poszarpane.

Jakie są noże do mięsa?

  • Do trybowania – przyda się podczas oddzielania mięsa od kości,
  • Do filetowania – ma cienkie ostrze i świetnie sprawdza się do ryb,
  • Tasak – służy do oddzielania mięsa od kości,
  • Do steków – ma ząbkowane ostrze, które radzi sobie z grillowanym mięsem.
 czym obsadzić taras
Istnieje kilka rodzajów noży, które sprawdzą się do mięsa.

Noże – rodzaje, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

Czas na podsumowanie. Nie wszystkie spośród wymienionych wyżej noży musisz mieć w swojej kuchni, żeby sprawnie przygotować posiłek. Wiele zależy od tego, w jaki sposób gotujesz. Jeśli nie jesz mięsa, tasak będzie Ci przecież zbędny.

Warto zaopatrzyć się przede wszystkim w nóż szefa kuchni oraz nóż uniwersalny. Te dwa akcesoria pozwolą wykonać wiele prac zarówno z warzywami, jak i mięsem. W Twojej kuchni nie powinno zabraknąć również malutkiego nożyka, który sprawdzi się do obierania. Pamiętaj też o ząbkowanym nożu do chleba – bez niego naprawdę trudno estetycznie i sprawnie pokroić pieczywo.

  • W każdej kuchni powinien znaleźć się nóż uniwersalny, który ułatwi pracę zarówno z warzywami, jak i mięsem. Niezbędne są też nóż do chleba i mały nożyk do obierania.
 noże rodzaje
W każdej kuchni powinien znaleźć się nóż uniwersalny, który ułatwi pracę zarówno z warzywami, jak i mięsem.

Dodatkowe rodzaje noży – idealne dla osób, które lubią gotować

Wyżej wymienione noże to nie wszystko, co oferuje rynek. Jeśli w kuchni spędzasz wiele czasu i lubisz gotować, przydadzą Ci się dodatkowe akcesoria, które znacznie ułatwią przygotowywanie dań. Jednym z przydatnych noży może okazać się ten do sera. Wyróżnia się zwężającym się ostrzem, które jest na końcu rozwidlone. Dzięki temu nie dochodzi do pokruszenia nawet delikatnego sera. Co ważne, ten rodzaj noża kuchennego jest prawie pusty w środku, co zapobiega przyklejaniu się sera do jego powierzchni.

Czy wiesz, że istnieją noże do pomidorów? To akcesorium, którego ostrze jest ząbkowane, dzięki czemu dobrze radzi sobie ze śliską skórką warzywa. Nóż do pomidorów ma też rozwidlone na końcu ostrze. Takie akcesorium sprawi, że przygotowywanie zdrowych sałatek będzie znacznie łatwiejsze.

W domu fanów pizzy nie może zabraknąć specjalnego noża do tego włoskiego dania. Akcesorium wyróżnia się okrągłym ostrzem, które porusza się podczas przesuwania po potrawie. Tego rodzaju nóż będzie odpowiedni nie tylko do pizzy, lecz także tarty.

Nic tak nie dopełnia smaku i aromatu potraw jak zioła. Siekanie ich stanie się łatwiejsze, jeśli zdecydujesz się na specjalny nóż do ziół. Takie akcesorium wyróżnia się dwiema rękojeściami i półokrągłym ostrzem.

Dodatkowe rodzaje noży kuchennych:

  • Do sera – jest pusty w środku, dlatego ser nie przykleja się do jego powierzchni,
  • Do pomidorów – ma ząbkowane ostrze, które ułatwia przecięcie śliskiej skórki warzywa,
  • Do pizzy – jest okrągły; sprawdzi się też do tarty,
  • Do ziół – ma dwie rękojeści i półokrągłe ostrze, które zapewnia sprawne siekanie.

Artykuły powiązane

Oceń ten artykuł
(1 głos)
Ostatnio zmieniany piątek, 28 maj 2021 09:53
komentarz /( 1 )
  • Gabi G.
    Gabi G.

    piątek, 28 maj 2021 17:34

    Zgodzę się że dobry nóź to podstawa kuchni.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.