Jak założyć zielnik w kuchni i nie wydać fortuny? Sprawdź te 3 triki!

Kupujesz zioła w sklepie, ale wydają się mdłe i zwietrzałe? Jeżeli masz wrażenie, że Twoje dania nie są wystarczająco aromatyczne i smakowite, rozważ założenie własnego zielnika! Wyobraź sobie intensywny zapach świeżo zerwanej bazylii, orzeźwiającą woń mięty czy pikantny aromat tymianku – uprawa ziół w kuchni może być prostsza niż myślisz. Zobacz, od czego zacząć, aby cieszyć się świeżymi roślinami przez cały rok.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego warto założyć własny zielnik w kuchni?
- Jak stworzyć funkcjonalny zielnik w kuchni na ścianie?
- Kiedy najlepiej zakładać zielnik w kuchni?
Dlaczego warto założyć własny zielnik w kuchni?
Domowa uprawa ziół w kuchni wnosi powiew świeżości — dosłownie i w przenośni. Poza aspektami kulinarnymi i zdrowotnymi zielnik na balkonie, podwieszanej półce czy parapecie, sprawia, że przestrzeń staje się bardziej przytulna i urokliwa. Obserwowanie wzrostu roślin może być fascynującym doświadczeniem dla osób, które żyją w dużych miastach i nie mają na co dzień kontaktu z naturą, oraz dzieci, dla których sadzenie i pielęgnacja ziół są niczym lekcje przyrody w „terenie”. Własny zielnik w kuchni to także sposób na zaoszczędzenie pieniędzy – zamiast regularnie kupować drogie pęczki ziół, wystarczy zainwestować w nasiona i cieszyć się regularnym wzrostem roślin.
Co powinno znaleźć się w zielniku?
Bazylia, mięta, pietruszka i szczypiorek, to najpopularniejsze, a zarazem najłatwiejsze, w uprawie zioła. Bazylia, z jej intensywnym, słodko-pikantnym aromatem, jest niezastąpiona w kuchni włoskiej – świetnie sprawdzi się do pesto, sałatek czy sosów pomidorowych do pizzy. Z kolei mięta o orzeźwiającym zapachu i smaku może być dodawana do herbat, sałatek, dań mięsnych, a nawet deserów. Pietruszka naciowa jest uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw – zup, sosów i sałatek. Szczypiorek, o delikatnym cebulowym smaku, bardzo dobrze komponuje się z jajecznicą, twarogiem, sałatkami i zupami.
Czy mogę uprawiać zioła w kuchni bez dostępu światła słonecznego?
Tak, pod warunkiem zastosowania sztucznego oświetlenia. Aby przyspieszyć wzrost, możesz zastosować specjalną lampę LED-ową do roślin, która emituje światło o barwie zbliżonej do naturalnego – najlepiej w zakresie 4000–6500 K. W takich warunkach najlepiej odnajdują się zioła o mniejszym zapotrzebowaniu na światło, takie jak: bazylia, szczypiorek, pietruszka, mięta czy rzeżucha. Oczywiście, możesz uprawiać także inne gatunki, m.in. rozmaryn, oregano i tymianek, ale musisz wówczas zadbać o mocniejsze oświetlenie. Jeżeli masz kuchnię z oknem, możesz zorganizować domowy zielnik na parapecie i uprawiać na nim rozmaryn i tymianek, które do prawidłowego wzrostu potrzebują słońca.
Co powinieneś wiedzieć, zanim założysz zielnik? Zioła w kuchni – aranżacje i wskazówki:
- Zielnik w kuchni to nie tylko źródło świeżych ziół, ale także sposób na poprawę estetyki wnętrza, kontakt z naturą i nauczenie dzieci, jak uprawiać rośliny.
- Domowy zielnik z bazylią, miętą czy pietruszką jest prosty w pielęgnacji, ponieważ rośliny nie mają dużych wymagań i dobrze rosną w sztucznym oświetleniu.
- Jeżeli masz pomieszczenie z oknem, wykorzystaj tę przestrzeń na zielnik w kuchni na parapecie. Możesz tam uprawiać rozmaryn czy tymianek.

Jak stworzyć funkcjonalny zielnik w kuchni na ścianie?
Postanowione – zakładasz domowy zielnik. Od czego zatem zacząć? Przede wszystkim zastanów się, gdzie umieścić doniczki. Ściana nad blatem, obok okna lub przy wejściu do kuchni, to najbezpieczniejsze lokalizacje. W zależności od wielkości pomieszczenia możesz wykorzystać gotowe systemy półek, relingów z haczykami lub zawiesić niewielkie doniczki na specjalnych uchwytach. Zielnik w kuchni na ścianie musi być przede wszystkim podręczny – ważne, aby zioła znajdowały się w zasięgu ręki i były łatwe do podlewania i pielęgnacji.
Gdzie trzymać zioła w kuchni?
Zioła w kuchni najlepiej umieścić blisko okna – tak, aby miały dostęp do światła dziennego, ciepła i powietrza. Idealnym miejscem wzrostu jest parapet usytuowany od strony południowej lub zachodniej, gdzie rośliny mogą korzystać z kilku godzin naturalnego światła dziennie. Nie masz dostępu do okna? Nic nie szkodzi. W takim przypadku możesz zorganizować zielnik w kuchni na ścianie w pobliżu sztucznego źródła światła. Ważne, aby zioła nie stały tuż przy kuchence ani piekarniku – zbyt wysoka temperatura i para wodna mogą im zaszkodzić. Doniczki muszą być wyposażone w odpływ i podstawki, które uchronią powierzchnię półki lub parapetu przed wilgocią.
Sprawdź: Jak połączyć parapet z blatem kuchennym?
Jak hodować zioła w kuchni?
Najlepiej sprawdzą się specjalne półki i stojaki na zioła, które można znaleźć w sklepach takich jak IKEA. Zielnik w kuchni IKEA jest zazwyczaj prosty w montażu – w zależności od modelu, półka może być przykręcana do ściany lub zawieszana na relingu kuchennym. Do prawidłowej instalacji wystarczy wiertarka, poziomica i kilka kołków montażowych dobranych do rodzaju ściany. Jeżeli wynajmujesz mieszkanie albo nie chcesz wiercić w ścianach, możesz zorganizować domowy zielnik na blacie lub zastosować akrylowe półki z przyssawkami, które są bardzo lekkie i z powodzeniem utrzymują kilka doniczek.
Zielnik – zioła w kuchni. Aranżacje na półce i parapecie:
- Zielnik w kuchni na parapecie to zdecydowanie najlepszy pomysł, ale jeżeli nie masz okna równie dobrze możesz uprawiać zioła na dobrze doświetlonej półce.
- Doniczki powinny być łatwo dostępne do podlewania i pielęgnacji, a sam zielnik możesz stworzyć z gotowych półek, relingów czy stojaków.
- Półki na zioła możesz przykręcić do ściany, zawiesić na relingu lub zamontować bezinwazyjnie (np. za pomocą przyssawek).

Kiedy najlepiej zakładać zielnik w kuchni?
Kuchnia, jako pomieszczenie, w której temperatura utrzymuje się na stałym poziomie, daje możliwość całorocznej uprawy ziół – szczególnie wtedy, gdy masz dostęp do sztucznego doświetlenia lub wybierzesz rośliny niewymagające dużej ilości światła, takie jak pietruszka naciowa czy szczypiorek. Jesień i zima to również dobry moment na to, aby założyć domowy zielnik na parapecie z gotowych sadzonek, które można kupić w sklepach. Wystarczy zadbać o dobre podłoże, odpowiednie doniczki i regularne podlewanie, a świeże zioła będą dostępne na wyciągnięcie ręki.
Kiedy zakładać zielnik?
Najlepszym momentem na założenie zielnika w kuchni jest wczesna wiosna, kiedy dni stają się dłuższe, a dostęp do naturalnego światła – coraz lepszy. To bardzo dobry czas na rozpoczęcie uprawy ziół z nasion, ponieważ rośliny mają wtedy najkorzystniejsze warunki do wzrostu. Wiosną sadzonki w sklepach ogrodniczych są łatwo dostępne i możesz wybierać spośród wielu gatunków ziół. Dobrze rozwinięte rośliny mogą być zbierane przez całe lato, a niektóre z nich, np. mięta czy rozmaryn, nawet przez cały rok. Oczywiście, wszystko zależy od tego, czy zapewnisz im odpowiednie warunki wzrostu i dostęp do światła.
Zielnik w kuchni na parapecie czy balkonie? Masz pełną dowolność!
- W kuchni można uprawiać rośliny przez cały rok – warunkiem jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności i dostępu do światła.
- Wczesna wiosna to idealny moment na to, aby założyć zielnik na balkonie czy parapecie. W tym okresie rośliny mają dostęp do większej ilości naturalnego światła.
- Jesień i zima to także dobry czas na uprawę ziół. Możesz kupić ogólnodostępny zielnik w kuchni IKEA, dobrać podłoże i zadbać o regularne podlewanie, aby cieszyć się świeżymi ziołami.
Zobacz: Rośliny odstraszające owady – poznaj 14 gatunków, których nie lubią komary, muchy, osy i szerszenie

Redakcja Dekoportal.pl