Zdziwisz się, czym zastąpić proszek do pieczenia - dekoportal.pl
Zdziwisz się,

czym zastąpić proszek do pieczenia

04 Kwi 2024 / Napisał  / Porady
czym zastąpić proszek do pieczenia
Nim dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia, sprawdź, czym tak naprawdę jest.

Proszek do pieczenia to jeden z niezbędnych produktów w każdej kuchni osób, które uwielbiają same przyrządzać ciasta. Gdy okaże się, że nie masz go w domu, nie musisz od razu biec do sklepu lub rezygnować z planów przygotowania ulubionego deseru. Istnieją produkty, które stanowią dla niego świetną alternatywę. Dowiedz się, czym zastąpić proszek do pieczenia.

O czym przeczytasz w artykule?

Proszek do pieczenia – co daje?

Nim dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia, sprawdź, czym tak naprawdę jest. W jego składzie znajduje się produkt gazotwórczy, czyli soda. To właśnie dzięki niej dochodzi do produkcji dwutlenku węgla i w konsekwencji do spulchniania ciasta.

Kolejnym składnikiem jest kwas, na przykład cytrynowy. To dzięki niemu soda może zacząć działać. Dodatkowo producenci stosują stabilizator. W tej roli wykorzystywana jest skrobia. Stabilizator zapobiega zbrylaniu się proszku. Dzięki temu wystarcza on na dłużej.

Proszek do pieczenia jest znanym składnikiem przepisów na desery. Dodaje się go między innymi do biszkoptów czy ciasta nazywanego zebrą, żeby ładnie wyrosły. Może być też zastosowany do naleśników i racuchów, ponieważ doda im lekkości i pulchności.

Kiedy planujesz zrobić ciasto i okazuje się, że brakuje Ci tylko proszku do pieczenia, nie musisz od razu wybierać się do sklepu. Jest duża szansa, że masz w domu coś, co pozwoli Ci zastąpić ten składnik i uzyskać równie dobry efekt.

Proszek do pieczenia:

  • Zawiera sodę oczyszczoną, kwas oraz stabilizator.
  • Sprawia, że ciasto wyrasta wysokie.
  • Jest też dodawany do naleśników i racuchów.
  • Może zostać zastąpiony innymi produktami.
czym można zastąpić proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia jest znanym składnikiem przepisów na desery.

Proszek do pieczenia – czym zastąpić? Sodą oczyszczoną!

Najważniejszym składnikiem proszku do pieczenia jest soda oczyszczona. Właśnie dlatego ten produkt doskonale sprawdzi się w roli alternatywy. Soda zamiast proszku do pieczenia wymaga jednak zastosowania dodatkowo produktu o kwaśnym pH. Jest to potrzebne, żeby jej właściwości mogły zostać aktywowane.

Soda zamiast proszku do pieczenia zadziała doskonale, jeśli w przepis wkomponujesz również maślankę, kefir lub śmietanę. Dobrym rozwiązaniem są też ocet, jabłka czy sok z cytrusów.

Ile sody zamiast proszku zastosować? Na to pytanie trzeba znać odpowiedź, żeby uniknąć piekącego lub gorzkiego posmaku wypieku. Jedna łyżeczka sody zastąpi trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Pamiętaj też o odpowiednich proporcjach kwaśnego produktu względem sody. Musi być go więcej niż proszku, bo w innym przypadku soda może być wyczuwalna w cieście.

Soda zamiast proszku do pieczenia wymaga szybkiego rozpoczęcia pieczenia. Proces spulchniania rozpoczyna się tuż po dodaniu produktu do masy. Jeśli zbyt późno wstawisz ją do nagrzanego piekarnika, ciasto nie wyrośnie w satysfakcjonujący sposób.

Czy zamiast proszku do pieczenia można dać sodę?

  • Tak, soda znajduje się w składzie proszku do pieczenia, więc doskonale go zastąpi.
  • Pamiętaj, że ważne jest zastosowanie czegoś kwaśnego, co spełni funkcję aktywatora sody.
  • Doskonale sprawdzą się maślanka, sok z cytryny, jabłka.
  • Jedna łyżeczka sody zastąpi trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Zwróć uwagę na odpowiednią ilość aktywatora, żeby uniknąć gorzkiego posmaku.
  • Ciasto musi szybko wylądować w nagrzanym piekarniku, jeśli chcesz, żeby ładnie wyrosło.
proszek do pieczenia czym zastąpić
Soda zamiast proszku do pieczenia zadziała doskonale, jeśli w przepis wkomponujesz również maślankę, kefir lub śmietanę.

Czym można zastąpić proszek do pieczenia? Wodą gazowaną!

Zastanawiając się, co zamiast proszku do pieczenia zastosować, weź pod uwagę wodę gazowaną. Produkt świetnie sprawdzi się między innymi do naleśników. Może być dobrą alternatywą dla proszku do pieczenia ze względu na zawartość dwutlenku węgla. Pamiętaj jednak, że jej działanie jest znacznie słabsze niż na przykład sody.

Zamiennik posłuży Ci do naleśników czy placków. Spowoduje, że będą bardziej pulchne. Pamiętaj o proporcjach! Woda gazowana rozcieńczy ciasto, dlatego musisz zmniejszyć ilość pozostałych płynnych składników, na przykład mleka.

Woda gazowana w roli zamiennika proszku do pieczenia:

  • Wyróżnia się znacznie słabszym działaniem, dlatego jest odpowiednia tylko do niektórych potraw.
  • Możesz zastosować ją podczas przyrządzania naleśników i placków.
  • Pamiętaj, żeby ograniczyć ilość innych płynnych składników – w innym przypadku zaburzysz proporcje ciasta.
co zamiast proszku do pieczenia
Zastanawiając się, co zamiast proszku do pieczenia zastosować, weź pod uwagę wodę gazowaną. 

Amoniak jako odpowiedź na pytanie „co zamiast proszku do pieczenia”

Myśląc o tym, czego użyć zamiast proszku do pieczenia, weź pod uwagę wykorzystanie amoniaku spożywczego. To produkt, który posłuży podczas przygotowywania ciast określanych jako dojrzewające. Należą do nich pierniki. Ciasto przyrządzone z amoniakiem możesz nawet zamrozić i przechowywać tak kilka tygodni.

Ten zamiennik proszku do pieczenia pozwala uzyskać wypieki wyróżniające się chrupkością. Możesz zastosować amoniak, jeśli planujesz przygotować kruche ciasteczka.

Amoniak jako zamiennik proszku do pieczenia:

  • Sprawdzi się do ciast dojrzewających, na przykład piernika.
  • Będzie też odpowiedni, jeśli przyrządzasz kruche ciasteczka.
  • Nadaje ciastom specyficznej struktury.
soda zamiast proszku do pieczenia
Myśląc o tym, czego użyć zamiast proszku do pieczenia, weź pod uwagę wykorzystanie amoniaku spożywczego.

Co dodać zamiast proszku do pieczenia? Samodzielnie przygotowany produkt!

Czym zastąpić proszek do pieczenia ze sklepu? Takim, który wykonasz samodzielnie! To nic skomplikowanego, a do zrobienia proszku do pieczenia potrzebujesz tylko kilku składników.

Żeby zrobić domowy proszek do pieczenia, wystarczą Ci mąka, soda oraz kwasek. Zadbaj o odpowiednie proporcje, żeby produkt mógł prawidłowo zadziałać. Pamiętaj też, aby sprawdzić, czy niezagnieździły się brązowe robaczki w mące – jeśli są, wyrzuć mąkę. Gdy ich nie ma, połącz 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki sody oczyszczonej oraz 1 łyżkę kwasku. Dobrze wymieszaj składniki. Najlepiej będzie, jeśli najpierw przesiejesz je przez sitko. Następnie wystarczy je wymieszać.

Możesz przechowywać produkt w słoiku. Pamiętaj, żeby był nie tylko skutecznie wyczyszczony, lecz także w pełni suchy. Słoik musi być dokładnie zakręcony. Szczelne naczynie zapobiegnie zbrylaniu się domowego proszku do pieczenia.

Jak samodzielnie zrobić proszek do pieczenia?

  • Potrzebujesz 3 łyżek mąki pszennej, 1,5 sody oczyszczonej oraz 1 kwasku.
  • Przesiej składniki przez sitko, a później wymieszaj.
  • Przechowuj domowy proszek do pieczenia w szczelnie zamkniętym słoiku, żeby zapobiec zbrylaniu się składników.

Artykuły powiązane

Oceń ten artykuł
(1 głos)
Ostatnio zmieniany wtorek, 09 kwiecień 2024 14:08
komentarz /( 1 )
  • Iga
    Iga

    poniedziałek, 29 kwiecień 2024 10:25

    woda gazowana? nie miałam pojęcia czym zastąpić proszek do pieczenia, ale serio? boję się spóbować

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.