Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Szybka metoda - dekoportal.pl

Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

Szybka metoda
14 Mar 2024 / Napisał  / Porady
jak rozpalić grilla
Podpałka sprawia, że rozpalanie grilla przebiega sprawnie.

Sezon majowy i wakacje to czas spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu i grillowania. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia z rozpalaniem grilla, poznaj nasze wskazówki. Dzięki nim poradzisz sobie, nawet jeśli pod ręką zabraknie Ci rozpałki. Podpowiadamy, jak rozpalić grilla skutecznie i szybko.

O czym przeczytasz w artykule?

Jak rozpalić grilla? Czego potrzebujesz?

Niezbędny jest oczywiście grill. Na jaki model się zdecydujesz, zależy wyłącznie od Twojego budżetu i upodobań. Żeby cieszyć się dobrym smakiem grillowanych potraw, wystarczy najprostszy model za kilkadziesiąt złotych. Pamiętaj jednak, że ma ograniczoną powierzchnię, a jego żywotność nie należy do najdłuższych.

Grille węglowe występują też w większej wersji, na przykład na kółkach i zamykane. Mogą mieć dodatkowo półkę po boku i na dole, co ułatwia uporządkowanie akcesoriów potrzebnych do rozpalenia grilla. Poza tym pomaga podczas nakładania wypieczonych dań na talerze. Oprócz grilli węglowych istnieją też gazowe i elektryczne.

Możesz też samodzielnie zbudować grill. Taka konstrukcja będzie prawdziwą ozdobą ogrodu i tylko wydaje się trudna w realizacji. Wykorzystaj do tego cegłę lub kamień. Tutaj przeczytasz, jak zbudować grill.

Jeśli stawiasz na węglowy model, pamiętaj o konieczności wykorzystania materiału do rozpalenia. Węgiel drzewny, brykiet i drewno to stosowane rozwiązania. Pomocna jest również podpałka, jednak w razie potrzeby możesz poradzić sobie bez niej.

Do grillowania przydadzą Ci się akcesoria takie jak szczypce do przewracania potraw. Możesz wykorzystać też aluminiowe tacki, szpikulce do szaszłyków czy pędzle do smarowania potraw tłuszczem. Nie są niezbędne, ale ułatwiają przyrządzanie aromatycznych dań.

Czego potrzebujesz, żeby zorganizować grilla?

  • Niezbędny jest oczywiście grill – może być węglowy, gazowy lub elektryczny.
  • Sprawdzi się najprostszy model za kilkadziesiąt złotych, jednak pamiętaj, że ma ograniczoną żywotność i niewielką ilość miejsca na potrawy.
  • Potrzebujesz materiału do rozpalenia grilla węglowego – sprawdzi się węgiel drzewny, brykiet lub drewno.
  • Pomocne są też akcesoria takie jak szczypce i aluminiowe tacki.
jak rozpalić grilla bez rozpałki
Żeby cieszyć się dobrym smakiem grillowanych potraw, wystarczy najprostszy model za kilkadziesiąt złotych.

Węgiel drzewny, drewno czy brykiet – czym rozpalić grilla?

Czas dowiedzieć się, czym rozpalić grilla. Do wyboru masz trzy główne rodzaje produktów. Jednym z nich jest węgiel drzewny, który wyróżnia się szybkim rozpalaniem. Trwa to około 10–15 minut. Musisz jednak pamiętać o niskiej kaloryczności węgla drzewnego, która powoduje, że szybko się wypala. Może być więc dobrym rozwiązaniem, jeśli urządzasz grilla wieczorem dla dwóch osób i zależy Ci na czasie.

Kolejne rozwiązanie to brykiet. Jego zwarta konstrukcja powoduje, że dłużej się rozpala. Może to zająć nawet 45 minut. Jednocześnie ma dłuższy czas spalania.

Możesz zdecydować się też na grillowanie na drewnie, natomiast musi być to surowiec z drzew liściastych. Iglaste zawierają olejki eteryczne, które pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby mieć zły wpływ na zdrowie.

Czym rozpalić grilla?

  • Węgiel drzewny – szybko się rozpala, ale też błyskawicznie wypala.
  • Brykiet – rozpala się nawet 45 minut; spalanie trwa długo.
  • Drewno – musi być z drzew liściastych.
jak rozpalić grilla brykiet
Jeśli stawiasz na węglowy model, pamiętaj o konieczności wykorzystania materiału do rozpalenia.

Rozpalanie brykietu lub węgla z podpałką

Podpałka sprawia, że rozpalanie grilla przebiega sprawnie. Dzięki temu produktowi rozpoczniesz grillowanie szybko bez względu na to, czy stosujesz węgiel drzewny, czy brykiet. Rozpałka może być płynna, żelowa lub mieć stałą formę, na przykład kostek. Choć sprawia, że rozpalanie brykietu czy węgla drzewnego trwa krótko, nie jest najlepszym wyborem.

Chodzi o kwestie zdrowotne. Podpałki parafinowe mają w składzie składniki chemiczne, których wpływ na zdrowie człowieka jest negatywny. Szukaj więc wśród innych rozwiązań. Istnieją podpałki ekologiczne, w których składzie znajdują się drewno oraz oleje roślinne. Możesz wybierać również spośród produktów z wełny drzewnej.

Ekologiczne podpałki są wykonywane na bazie naturalnych składników. Podczas ich spalania nie musisz martwić się wydzielaniem toksycznych związków. Nie mają też negatywnego wpływu na środowisko ekologiczne. Podczas szukania takiej rozpałki zwróć uwagę, czy ma oznaczenie FSC. To daje pewność, że materiał został pozyskany z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Rozpalanie brykietu lub węgla z podpałką – o czym pamiętać?

  • Podpałka może mieć formę stałą, płynu lub żelu.
  • Parafinowe są uznawane za niezdrowe, ponieważ podczas wypalania wydzielają groźne substancje.
  • Lepsze są podpałki ekologiczne, na przykład z wełny drzewnej.
jak rozpalić grilla bez podpałki
Rozpałka może być płynna, żelowa lub mieć stałą formę, na przykład kostek.

Jak rozpalić grilla? Ważne wskazówki

Zastanawiając się, jak rozpalić brykiet, drewno czy węgiel drzewny, zwróć uwagę na miejsce, w którym stanie grill. To od niego w dużej mierze zależy powodzenie. Chodzi o to, żeby było to miejsce dobrze osłonięte od wiatru. Dym nie powinien lecieć w stronę zaproszonych osób – to nic przyjemnego.

Zwróć uwagę, żeby powierzchnia była płaska. Wybierz miejsce z daleka od łatwopalnych materiałów dla bezpieczeństwa.

Jak rozpalić grilla? Brykiet lub węgiel drzewny ułóż w stożek. Wykorzystaj podpałkę. Obłóż ją brykietem lub węglem w taki sposób, żeby zapewnić dostęp tlenu. Zaczekaj, aż materiał się przepali. Gdy będzie wciąż się żarzył, możesz dołożyć nieco węgla lub brykietu. Gdy one również przepalą się i pokryją popiołem, możesz rozsunąć stożek i na grillu umieścić ruszt. Gdy się nagrzeje, położysz na nim potrawy.

Jak rozpalić grilla zamykanego węglowego? Musisz zrobić to przed zamknięciem pokrywy. Do rozpalenia zamykanego modelu sprawdzi się węgiel drzewny oraz brykiet. Po zamknięciu pokrywy możesz sterować temperaturą przy pomocy szybrów. Jeden z nich znajduje się w dnie grilla, a drugi w pokrywie. Jeśli otworzysz obydwa, grillowanie i spalanie zostanie przyspieszone. Gdy natomiast zamkniesz, doprowadzisz do wygaszenia grilla.

Jak rozpalić grilla?

  • Ustaw grilla w miejscu osłoniętym od wiatru i z daleka od łatwopalnych materiałów.
  • Brykiet lub węgiel ułóż w stożek i podpal podpałkę.
  • Gdy materiał będzie się wciąż żarzył, dołóż go jeszcze trochę.
  • Gdy wszystkie kawałki pokryją się popiołem, rozsuń stożek.
  • Umieść na grillu ruszt, a na nim potrawy.
  • Jeśli masz zamykanego grilla, pamiętaj o możliwości sterowania temperaturą przy pomocy szybrów znajdujących się na dnie i w pokrywie.
jak dobrze rozpalić grilla
Ustaw grilla w miejscu osłoniętym od wiatru i z daleka od łatwopalnych materiałów.

Jak rozpalić grilla bez podpałki?

Wiesz już, jak dobrze rozpalić grilla i jaką podpałkę wybrać. Co jednak, gdy nie masz jej pod ręką? Jak rozpalić grilla bez podpałki? Ten produkt nie jest niezbędny. Możesz go łatwo zastąpić!

Do wyboru masz naturalne rozpałki. Należą do nich sucha trawa, sznurek konopny, gałązki, kora z drzewa. Ułóż kawałki węgla wokół naturalnej rozpałki w taki sposób, żeby wciąż mogło dochodzić do niej powietrze. Zastanawiając się, jak rozpalić grilla bez rozpałki, weź pod uwagę wykorzystanie wytłaczanki po jajkach.

Jeśli grillujesz często, możesz zdecydować się na zakup opalarki. Wytwarza ona gorące powietrze, które wystarczy skierować na węgiel lub brykiet.

Jak rozpalić grilla bez podpałki?

  • Możesz wykorzystać naturalną rozpałkę, na przykład gałązki lub suchą trawę.
  • Sprawdzi się wytłaczanka po jajkach.
  • Dobra jest też specjalna opalarka do grilla.
jak rozpalić brykiet
Jeśli grillujesz często, możesz zdecydować się na zakup opalarki.

Jak szybko rozpalić grilla?

Jeśli zastanawiasz się, jak szybko rozpalić grilla, weź pod uwagę wykorzystanie dmuchawy do rozpalania. Generowane podmuchy kierowane prosto na węgiel, brykiet lub drewno przyczyniają się do zwiększenia temperatury i przyspieszenia procesu spalania.

Do wyboru masz również komin do rozpalania grilla. Jest to element, w którym umieszcza się węgiel lub drewno. Na dnie znajduje się otwór – przez niego wdmuchiwane jest powietrze. Otwór na górze służy natomiast do wydobywania się spalin.

  • Żeby szybko rozpalić grilla, zastosuj dmuchawę, która generuje podmuchy, co prowadzi do przyspieszenia procesu spalania. Możesz wykorzystać też specjalny komin.

-----------------------------------------------------

Gdy grill już rozpalony, pora na atmosferę sprzyjającą biesiadowaniu pod chmurką! Przeczytaj:


Artykuły powiązane

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Ostatnio zmieniany czwartek, 04 kwiecień 2024 10:03

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.